De 10 lekkerste Turkse gerechten

1. Lahmacun

Op nummer 1 staat de lahmacun, ook wel de Turkse pizza genomed. De combinatie ayran en lahmacun die een feest is voor je tong heeft ook wel een typisch pikante smaak. Het is gemaakt van deeg dat is belegd met pikant gekruid gehakt, ui, tomaten, paprika en peterselie. Het wordt bereid in de oven en alvorens het wordt gegeten wordt er met citroen besprenkeld. Heerlijk!

2. Manti

Wanneer we het hebben over Turkse gerechten, is de manti ook een van de favorieten. Het is de specialiteit van de streek Kayseri, midden Turkije. De bewoners van die streek staan bekend om hun zuinigheid, dat harde werkers zijn en hun ondernemerschap. Dit is goed te zien bij hun specialiteit: manti. Er is veel geduld nodig om dit gerecht voor te bereiden, die gemakkelijk na een aantal minuten op is. Het wordt bereid door gehakt in klein gesneden deegstukjes te leggen en deze in een bepaalde vorm te vouwen. Het kost veel tijd, maar het is verrukkelijk!

3. Kisir

Dit gerecht is ideaal voor de lunch en zo eenvoudig klaar te maken. Het vult, maar is niet te zwaar. Het gerecht komt uit het Oosten van Turkije. Het wordt gemaakt van bulgur, peterselie, tomatenpasta, ui, knoflook, sla, komkommer en kruiden. Vaak wordt het gegeten als salade.

4. Menemen

Dit gerecht wordt vaak tijdens het ontbijt gegeten gecombineerd met Turkse pide. Het wordt bereid met eieren, tomaten, groene paprika, uien met zwarte en rode peper er in. Het is heel makkelijk te bereiden en het is ook nog eens lekker ook.

5. Sarma

De sarma is een gerecht die heel populair is in Turkije, maar ook in Centraal Azie en de Balkan. Sarma betekent ‘opgerold’ in het Turks. Het wordt bereid met een vulsel van rijst, tomaten en gehakt, dit wordt dan opgerold in druivenbladeren. Het gerecht wordt gekookt, maar kan eveneens koud geserveerd worden. De combinatie yoghurt en sarma is een combinatie waarvan je de smaak niet zult vergeten.

6. Iskender

Dit gerecht is een van de beroemdste vleesgerecht van Turkije. Het gerecht heeft zijn naam gekregen van de uitvinder. Iskender efendi, namelijk Alexander, die in de 19e eeuw in Bursa leefde. Iskender is een soort van doner kebap van dun gesneden lamsvlees met hete tomatensaus over pita brood en wordt overgegoten met gesmolten boter en yoghurt. Dit gerecht is vrijwel in alle restaurants te vinden, maar is ook thuis te bereiden.

7. Su boregi

Ofwel ‘waterborek’. Ideaal voor bij de lunch of als tussendoortje. Het is een lasagneachtig gerecht, gevuld met Turkse witte kaas, een soort feta.

8. Cigkofte

Het rauwe vlees, wat vaak rund- of lamsvlees is, wordt op smaak gebracht door veel lekkere en pittige kruiden toe te voegen. Het wordt het goed gekneden en wordt vervolgens gegeten met een blaadje sla, peterselie en citroensap. Natuurlijk met ayran er bij! Het kost veel tijd en kracht om de cigkofte te maken, maar het is enorm lekker.

9. Baklava

Baklava is van oorsprong Turks, maar wordt ook in de Griekse keuken vaak gegeten. Het gerecht bestaat uit 40 laagjes filodeeg. Hiertussen zitten gemalen stukjes pistache- of walnoten. Met toevoeging van siroop van suiker en honing.
Ik smacht er nu al naar, na deze foto.

10. Imam bayildi

Er wordt nog steeds rondverteld dat een priester zoveel van dit gerecht at dat hij flauwviel. Het gerecht heet daarom ‘de imam viel flauw’. Ergens is het wel te begrijpen. Een overheerlijk Turks gerecht.

By | juni 24th, 2019|Eten|